Program in prijavnica

Mednarodna konferenca o restavriranju polikromirane lesene plastike

Vabljeni, da se nam pridružite na MEDNARODNI KONFERENCI O RESTAVRIRANJU LESENE PLASTIKE, ki bo potekala od 14.-16. oktobra 2024 v Narodni galeriji v Ljubljani in na ogledih po posameznih krajih v Sloveniji.

Konferenca bo združila strokovnjake s področja konserviranja-restavriranja lesene plastike, kjer bodo razpravljali o ohranjanju kulturne dediščine.

Več o konferenci si lahko pogledate v priloženem PROGRAMU.

Da bi zainteresirani javnosti približali sodobne smernice na področju restavriranja polikromirane lesene plastike, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Društvo restavratorjev Slovenije organizirata predavanja o konservatorsko-restavratorskih posegih na primerih lesene plastike iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške, Nemčije in Belgije. Na konferenci bodo obravnavane problematike, s katerimi se srečujejo konservatorji, restavratorji in naročniki. Na različnih primerih bodo predstavljeni sodobni konservatorsko-restavratorski pristopi ob upoštevanju, da je predmet še vedno v uporabi pri cerkvenem obredu. Predavatelji bodo predstavili pretekle in sedanje konservatorsko-restavratorske pristope ter težave, s katerimi se pri predmetih, ki so bili v preteklosti restavrirani, srečujejo danes.

Na konferenci bo predstavljeno tudi preventivno konserviranje, ki je izredno pomembno pri ohranjanju lesene opreme v cerkvah.

Povezava do prijavnice tukaj.

Rok za prijavo je 27.9.2024

Vljudno vabljeni!

PROGRAM KONFERENCE

Lesena plastika ima v cerkvah velik pomen in je zato že stoletja predmet pogostih preslikav, predelav in restavratorskih posegov. Restavratorska stroka se razvija že desetletja, posledično pa tudi konservatorsko-restavratorska etika.

Novice

Relevantne informacije za lastnike zbrane na enem mestu.

24. 9. 2024

Predstavitev monografije, izdane ob zaključku Mednarodne poletne šola konserviranja-restavriranja stenskih poslikav – Gradišče Summer School

PREBERI
Rimska oljenka z upodobitvijo gladiatorja, 1. stoletje n.št. (foto: Tilen Kozamernik).
3. 4. 2024

Dobrodošli!

PREBERI
Stele medalja
21. 5. 2024

Podelitev Steletovih priznanj za leto 2023

PREBERI

Išči po strani ZVKDS