Razstava portreti koprskih škofov
Odprtje razstave

Portreti koprskih škofov

V okviru praznovanja 1500-letnice Kopra in dogodkov posvečenih prihodu sv. Nazarija v mesto, so danes v Rotundi sv. Janeza Krstnika odprli razstavo z naslovom “Portreti koprskih škofov”.  Ciklus vključuje portrete vseh koprskih škofov do Brutija, razen škofa Petra Pavla Vergerija.

Ker je zadnji upodobljeni škof v ciklusu Bruti, domnevajo, da je slike naročil njegov naslednik v sredini 18. stoletja. Čeprav so portreti naslikani precej šablonsko,  imajo pomembno zgodovinsko vrednost je izpostavil kustos razstave piranski župnik Zorko Bajc .

Del portretov je okoli leta 1980 restavriral Viktor Povše, preostalih 15 slik pa je restavrirala piranska slikarka in restavratorka Mira Ličen. Na razstavi so na ogled tudi portreti ostalih koprskih škofov iz različnih časovnih obdobij in različnih avtorjev, zgodovinske listine koprske škofije in škofovske insignije.

Zbrane na dogodku je nagovoril koprski škof dr. Jurij Bizjak, ki je blagoslovil portrete svojih predhodnikov.

Novice

Relevantne informacije za lastnike zbrane na enem mestu.

26. 4. 2024

Uradne ure v petek, 3. 5. 2024

PREBERI
Rimska oljenka z upodobitvijo gladiatorja, 1. stoletje n.št. (foto: Tilen Kozamernik).
3. 4. 2024

Dobrodošli!

PREBERI
14. 6. 2024

Kako je kulturna dediščina vključena v regionalni razvoj? CHARTER Alliance objavlja ugotovitve iz svojih šestih regionalnih študij primerov

PREBERI

Išči po strani ZVKDS