Obnova rotunde Marijinega Vnebovzetja, Koper
Srečanje s predstavniki medijev

Obnova rotunde Marijinega Vnebovzetja, Koper

Obnovljena domnevno najstarejša zgradba v Kopru – rotunda Marijinega Vnebovzetja (Koper, 4. 6. 2024)

Naslednji petek, 14. junija 2024 se bo s prezentacijo notranjščine zaključila obnova nekdanje krstilnice, Marijine rotunde v Kopru (rotunda blaženega Elije).

Na današnji predstavitvi je  najprej spregovoril predstavnik investitorja dr. Primož Krečič, stolni župnik, ki je poudaril pomen tovrstnih duhovnih prostorov za meščane in mesto danes in skozi čas oz.  razloge, ki so vodili župnijo, da pristopi k obnovi krstilnice.

Ta manj poznana centralna sakralna stavba najverjetneje sodi med najstarejše koprske stavbe, po njeni oceni bi lahko krstilnica na tem mestu stala že v 5. ali 6. stoletju, je na srečanju z mediji povedala konservatorska svetnica dr. Mojca Marjana Kovač (ZVKDS OE Piran), ki je vodila  prenovo. Ta se je začela z nedestruktivnimi raziskavami z georadarjem, opravljenimi še  pred pričetkom del leta 2021,  v okviru katerih so bili detektirani ostanki bazena za krščevanje pod obstoječim tlakom.

Obnova, ki je  potekala od leta 2022 in jo je sofinanciralo ministrstvo za kulturo, je še povedala dr.  Mojca Marjana Kovač je obsegala: zamenjavo strešne kritine in ohranitev strešne konstrukcije, odstranitev lesene potlačene kupole iz začetka 20. stoletja in prezentacijo zunanjščine kot neometane fasade.

V letu 2023 so potekale restavratorske sondažne raziskave na notranjem ostenju, v okviru katerih so bile odkrite fragmentarno ohranjene stenske poslikave na stranicah predhodnih okenskih odprtin, ki jih je mogoče glede na rastlinsko dekoracijo časovno opredeliti med 14. in 15. stoletje. Cerkev je tedaj imela štiri okna, v dveh je ohranjena poslikava.

V letu 2023 in 2024 je potekala prezentacija notranjščine, ki jo je sofinancirala Mestna občina Koper. Izdelan je bil projekt vključno z ureditvijo razsvetljave in postavitvijo slik koprskih svetnikov ter pluteja, nekdanje oltarne pregrade datirane v 6. stoletje, odkrite med postavitvijo novega pevskega kora in orgel v stolnici.

Več o tem kako je potekala obnova tudi v njenem avtorskem besedilu, ki je dostopen na povezavi: Marijina rotunda – ZVKDS

V obnovljeni rotundi bodo razstavljene ikone koprskih svetnikov in blaženih, ki jih posebej za ta prostor zasnoval in naslikal ikonograf dr. Pavel Orlando.

V sklepnem delu so bili predstavljeni nekateri dogodki, ki se bodo v juniju odvili v okviru praznovanj sv. Nazarija oz. 1500 letnice mesta Koper med drugimi:

  • 7. junij, odprtje razstave portretov koprskih škofov (Krstilnica sv. Janeza Krstnika),
  • 8. junij, maša in predstavitev novih mašnih plaščev (koprska stolnica) ter
  • 14. junij, slovesno odprtje prenovljene Marijine rotunde (rotunde blaženega Elija) s slikami.

 

 

 

 

 

ikona, avtor: dr. Pavel Orlando

Novice

Relevantne informacije za lastnike zbrane na enem mestu.

Rimska oljenka z upodobitvijo gladiatorja, 1. stoletje n.št. (foto: Tilen Kozamernik).
3. 4. 2024

Dobrodošli!

PREBERI
22. 4. 2024

Vabilo na usposabljanje s področja varstva arheoloških ostalin

PREBERI
20. 5. 2024

Javna predstavitev poteka prenove Servitskega samostana v Kopru: Kako se rojeva nova zgodba servitskega samostana?

PREBERI

Išči po strani ZVKDS