Obisk ministrice

Ministrica dr. Asta Vrečko je obiskala Restavratorski center

Ministrica za kulturo, dr. Asta Vrečko je obiskala Restavratorski center ZVKDS, kjer si je ogledala različne projekte na oddekih.

Ministrica si je ogledala sliko Vittoreja Carpaccia, oltarno sliko, ki je nastala za koprsko stolnico – gre za Marijo z otrokom in šestimi svetniki oz. Sveti razgovor (Sacra Conversazione), priljubljeno motiviko tistega časa, kjer je Marija z Jezusom na prestolu obdana s svetniki in donatorji. Naslednji izredno zanimiv projekt so Celjske antične stropne poslikave – na Muzejskem trgu v Celju je bila namreč leta 2017 med izkopavanji med drugim odkrita tudi vila iz 1. stol. našega štetja, kjer so se nahajale tudi stropne poslikave iz istega obdobja. Na oddelku za les si je tako ogledala najstarejšo leseno glavo Janeza Krstnika iz Ribčevega laza, na kateri trenutno potekajo naravoslovne raziskave, na oddelku za kamen pa bronaste skulpture iz Brda pri Kranju, na katerih prav tako trenutno potekajo analize ter sondažne raziskave. Poleg naštetega je na oddelkih Restavratorskega centra dobila vpogled tudi v delo na mnogih drugih projektih.

Ministrico sta sprejela Jernej Hudolin, generalni direktor ZVKDS in Martina Lesar Kikelj, vodja Restavratorskega centra.

Avtor fotografij: Boštjan Podlogar/STA

Novice

Relevantne informacije za lastnike zbrane na enem mestu.

solinarska kulinarika 2024
22. 4. 2024

Solinarska kulinarika 2024

PREBERI
5. 4. 2024

Lesen strop iz cerkve sv. Petra

PREBERI
Razstava portreti koprskih škofov
7. 6. 2024

Odprtje razstave – Portreti koprskih škofov

PREBERI

Išči po strani ZVKDS