Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Varstvo kulturne dediščine

Sodobno varstvo dediščine presega zaščito posameznih stavb in predmetov. Z upoštevanjem prostorskih celot in vrednot kulturnega okolja povezuje znanja temeljnih strok (arheologije, arhitekture, etnologije, krajinske arhitekture, zgodovine, tehniške zgodovine, umetnostne zgodovine, urbanistične zgodovine in zgodovine) v specialna znanja in teoretske pristope v konservatorstvu, restavratorstvu in preventivni arheologiji.

Primeri dobrih praks

Bled, Blejski otok

Blejski otok je kulturnozgodovinski spomenik državnega pomena. Otok je ledeniška tvorba nastala pred nekaj deset tisoč leti.

Preberi več
Bled, Blejski otok
Draženci, snemanje stenskih poslikav iz rimskodobne grobnice

Ker so tovrstne najdbe v slovenskem prostoru izredno redke, se odkritju pripisuje zelo velika dediščinska in kulturnozgodovinska vrednost.

Preberi več
Laška seč, pastirski stan

Vse dobre elemente smo ohranili, dotrajane, ob upoštevanju uporabe tradicionalnih materialov pa nadomestili s podobnimi. 

Preberi več
Celje, Celjski strop

Jeseni 2015 je Restavratorski center ZVKDS  izvedel vzorčenje in popis stanja Celjskega stropa oz. stropnih poslikav, ki se nahaja v Stari grofiji v Celju.

Preberi več
Škofja loka, Loški grad

Novembra 2015 smo zaključili prvo faze konservatorsko-restavratorskih del na poslikavah v kapeli na Loškem gradu.

Preberi več
Maribor, Minoritska cerkev

Cerkev Marijinega Vnebovzetja stoji skupaj z nekdanjim minoritskim samostanom na obrežju reke Drave, v najstarejšem delu Maribora, imenovanem Lent.

Preberi več
Brežice, grad

Obnova gradu Brežice se je začela jeseni 2010.

Preberi več
Ljubljana, Plečnikova hiša

Jožeta Plečnika poznamo kot največjega slovenskega arhitekta 20. stoletja.

Preberi več
Ljubljana, Plečnikova hiša
Jevšček, Nježna hiša

Konservatorska pozornost je bila namenjena uporabi avtohtonih materialov (les, kamen, slama) kot tudi gradbenim tehnikam. 

Preberi več
Predenca, odkritje angela

Za rekonstrukcijo ni bilo na voljo zadosti podatkov, vendar je že povsem nevtralno povezovanje dalo presenetljive rezultate: neprepoznavni ostanki so se spojili v konsistentno figuro. 

Preberi več
Ljubljana, cerkev Marijinega oznanjenja

Konec poletja 2015 se je zaključilo restavriranje 600 kvadratnih metrov stropnih poslikav slikarja in freskanta Mateja Sternena v cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani.

Preberi več
Predhodne arheološke raziskave

Za oceno arheološkega potenciala določenega območja izvaja Center za preventivno arheologijo najsodobnejše raziskave.

Preberi več
Otočec med poplavami leta 2010 na infrardečem posnetku

Novice

17. 10. 2016

Med 28. in 30. 9. je v prostorih Mestne knjižnice v Kranju potekalo tridnevno strokovno srečanje raziskovalcev arheologov iz Slovenije skupaj s strokovnjaki iz Hrvaške, Slovaške, Češke, Poljske in Avstrije.

17. 10. 2016

Uspešen začetek evropskega projekta „PalaeoDiversiStyria“ (Paleokrajina Štajerske in njena biodiverziteta od prazgodovine do odkritja Novega Sveta) v Großkleinu na avstrijskem Štajerskem.

12. 10. 2016

Vabljeni na simpozij z naslovom Arheološki potencial v preventivni arheologiji oz. (Re)thinking Archaeological Potential in Preventive Archaeology.

04. 10. 2016

Vabimo vas na delavnico suhozidna gradnja, ki bo potekala  27. in 28. oktobra 2016, v Parku Škocjanske jame.

Novinarska konferenca
28. 09. 2016

Na tiskovni konferenci v Štanjelu so se danes zbrali organizatorji že 26. Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) in 4. Tedna kulturne dediščine (TKD) 2016, ki v letošnjem letu nagovarja dediščinske skupnosti pod sloganom »DedIŠČIna OKOli nas«.

20. 09. 2016

Vabimo vas na Odprtje Ogledne restavratorske delavnice dveh Carpacciovih umetnin, »Pokol nedolžnih otrok« in »Predstavitev v Templju« v četrtek, 22. septembra, ob 18. uri v Pokrajinskem muzej Koper, Kidričeva 19, v Kopru.

20. 09. 2016

V četrtek, 22. 9. 2016, ob 18.00 bo v prostorih krajevne knjižnice v Preddvoru javno predavanje dr. Milana Sagadina

16. 09. 2016

Predstavitev bo v torek, 20. septembra 2016, ob 10. uri v Mali avditorij Posavskega muzeja Brežice. Na fotografiji frizerski salon na Glavnem trgu 17 v Sevnici.

08. 09. 2016

Pomembno obvestilo: Predstavitev postopka skeniranja je zaradi slabe vremeske napovedi prestavljena na 20.9.2016. 

08. 09. 2016

Odprtje 26. Dnevov evropske kulturne dediščine in 4. Tedna kulturne dediščine bo 1. oktobra 2016 med 11.00 in 18.00 uro v Štanjelu. 

Nasveti za lastnike

Vloge

Pred posegi v kulturno dediščino oziroma zemljišče znotraj registriranega arheološkega najdišča je potrebno pri pristojni Območni enoti ZVKDS oddati vlogo.

Subvencije in razpisi

Subvencije in posojila za načrtovanje in izvedbo obnovitvenih posegov ter prezentacijo dediščine razpisujejo različne domače in mednarodne ustanove, skupnosti in fundacije.

Priročniki

ZVKDS samostojno objavlja in sodeluje pri objavah  širokega nabora priročnikov in nasvetov, ki vam pomagajo varovati in ohranjati našo kulturno dediščino. 

Aktualni posegi

Piran, Tartinijev spomenik

Po naročilu mestne občine Piran smo maja 2016 na Restavratorskem centru ZVKDS izdelali konservatorski načrt za vse sestavne elemente Tartinijevega spomenika v Piranu. 

Piran, Tartinijev spomenik

Po naročilu mestne občine Piran smo maja 2016 na Restavratorskem centru ZVKDS izdelali konservatorski načrt za vse sestavne elemente Tartinijevega spomenika v Piranu. 

Slovenščina
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE