Iskalnik

Kontakt

RSS

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Varstvo kulturne dediščine

Sodobno varstvo dediščine presega zaščito posameznih stavb in predmetov. Z upoštevanjem prostorskih celot in vrednot kulturnega okolja povezuje znanja temeljnih strok (arheologije, arhitekture, etnologije, krajinske arhitekture, zgodovine, tehniške zgodovine, umetnostne zgodovine, urbanistične zgodovine in zgodovine) v specialna znanja in teoretske pristope v konservatorstvu, restavratorstvu in preventivni arheologiji.

Primeri dobrih praks

Bled, Blejski otok

Blejski otok je kulturnozgodovinski spomenik državnega pomena. Otok je ledeniška tvorba nastala pred nekaj deset tisoč leti.

Preberi več
Bled, Blejski otok
Draženci, snemanje stenskih poslikav iz rimskodobne grobnice

Ker so tovrstne najdbe v slovenskem prostoru izredno redke, se odkritju pripisuje zelo velika dediščinska in kulturnozgodovinska vrednost.

Preberi več
Laška seč, pastirski stan

Vse dobre elemente smo ohranili, dotrajane, ob upoštevanju uporabe tradicionalnih materialov pa nadomestili s podobnimi. 

Preberi več
Celje, Celjski strop

Jeseni 2015 je Restavratorski center ZVKDS  izvedel vzorčenje in popis stanja Celjskega stropa oz. stropnih poslikav, ki se nahaja v Stari grofiji v Celju.

Preberi več
Škofja loka, Loški grad

Novembra 2015 smo zaključili prvo faze konservatorsko-restavratorskih del na poslikavah v kapeli na Loškem gradu.

Preberi več
Maribor, Minoritska cerkev

Cerkev Marijinega Vnebovzetja stoji skupaj z nekdanjim minoritskim samostanom na obrežju reke Drave, v najstarejšem delu Maribora, imenovanem Lent.

Preberi več
Brežice, grad

Obnova gradu Brežice se je začela jeseni 2010.

Preberi več
Ljubljana, Plečnikova hiša

Jožeta Plečnika poznamo kot največjega slovenskega arhitekta 20. stoletja.

Preberi več
Ljubljana, Plečnikova hiša
Jevšček, Nježna hiša

Konservatorska pozornost je bila namenjena uporabi avtohtonih materialov (les, kamen, slama) kot tudi gradbenim tehnikam. 

Preberi več
Predenca, odkritje angela

Za rekonstrukcijo ni bilo na voljo zadosti podatkov, vendar je že povsem nevtralno povezovanje dalo presenetljive rezultate: neprepoznavni ostanki so se spojili v konsistentno figuro. 

Preberi več
Ljubljana, cerkev Marijinega oznanjenja

Konec poletja 2015 se je zaključilo restavriranje 600 kvadratnih metrov stropnih poslikav slikarja in freskanta Mateja Sternena v cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani.

Preberi več
Predhodne arheološke raziskave

Za oceno arheološkega potenciala določenega območja izvaja Center za preventivno arheologijo najsodobnejše raziskave.

Preberi več
Otočec med poplavami leta 2010 na infrardečem posnetku

Novice

21. 06. 2016

24. junija, 2016 lepo vabljeni na pravljično-etnološki večer »Prav'ca za Nježno«, ki se bo odvijal v Hiši Pepe Nježne v Jevščku!

15. 06. 2016

Vabimo vas na odprtje četrte razstave iz cikla »Iz ptujskih depojev«, ki bo potekala v sredo, 22.6.2016 ob 11. uri, v prostorih Mestne občine Ptuj.

Foto: Boris Farič, Poslikan hrambeni lonec iz rimskega obdobja

14. 06. 2016

18. junija 2016 ob 9. uri dopoldan vas vabimo, da se udeležite odprtja razstave "Trebnje z okolico arheološka slika", v petek 17.06.02016 ob 18. uri, pa bo v prostorih knjižnice Trebnje predavanje Arheološki pregled Dolenjske v prazgodovini in Antiki.

01. 06. 2016

Vabilo na razstavo in ogled filma  v petek, dne 03.06.2016 na sedežu ZVKDS Območne enote Celje (Glavni trg 1).

30. 05. 2016

Zavod za varstvo kulturne dediščine, OE Piran vabi na javno predstavitev  rezultatov družboslovnih in naravoslovnih raziskav ob konservatorsko-restavratorskih posegih na beneški hiši v Piranu.

24. 05. 2016

V nadaljevanju ZVKDS posreduje lokalni skupnosti  in širši javnosti predlog in utemeljitev posvetovalne skupine za končno določitev o izboru ometa na kulturnem spomeniku Ulica IX. korpusa 2 v Piranu, Piran – Hiša Benečanka, EŠD 514

23. 05. 2016

Suhozidna gradnja je veščina zidanja brez uporabe veziva.

Foto: Eda Belingar, Hiška v tresi in delno na skali pod Velikim Gradiščem pri Vrhpoljah

19. 05. 2016

Odprtje tretje razstave iz cikla »Iz ptujskih depojev«,  bo v četrtek 26.5.2016 ob 13. uri v prostorih Mestne občine Ptuj. 

Foto: Boris Farič, Bronasti posrebreni dvodelni priveski ogrlice ter bronast kraguljček, ki so bili odkriti v grobu iz slovanskega obdobja.

17. 05. 2016

Steletovo nagrado za življensko delo je prejel dr. Stane Bernik, priznanja za izjemne dosežke pa Andrejka Ščukovt, Irena Vesel,  Alenka Zupan, Vlasta Čobal Sedmak, Andrej Magdič in Gorazd Gerlič.

10. 05. 2016

Rok za oddajo prijave dogodkov v program septembrskih DEKD se izteče 13. maja 2016.

Foto: Grad Miramare (foto: Museo Storico del Castello di Miramare)

Nasveti za lastnike

Vloge

Pred posegi v kulturno dediščino oziroma zemljišče znotraj registriranega arheološkega najdišča je potrebno pri pristojni Območni enoti ZVKDS oddati vlogo.

Subvencije in razpisi

Subvencije in posojila za načrtovanje in izvedbo obnovitvenih posegov ter prezentacijo dediščine razpisujejo različne domače in mednarodne ustanove, skupnosti in fundacije.

Priročniki

ZVKDS samostojno objavlja in sodeluje pri objavah  širokega nabora priročnikov in nasvetov, ki vam pomagajo varovati in ohranjati našo kulturno dediščino. 

Aktualni posegi

Piran, Tartinijev spomenik

Po naročilu mestne občine Piran smo maja 2016 na Restavratorskem centru ZVKDS izdelali konservatorski načrt za vse sestavne elemente Tartinijevega spomenika v Piranu. 

Piran, Tartinijev spomenik

Po naročilu mestne občine Piran smo maja 2016 na Restavratorskem centru ZVKDS izdelali konservatorski načrt za vse sestavne elemente Tartinijevega spomenika v Piranu. 

Slovenščina
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE